Feminismin tilalle ekvalismi

Feministeiksi itseään kutsuvat Maria Ohisalo ja Milja Henttonen (HS Mielipide 27. 9.) ehdottivat feminismi-sanan käyttämistä ”salonkikelpoisena” pitämänsä tasa-arvon sijasta. Feminismi näet olisi Ohisalon ja Henttosen mukaan käyttökelpoinen ilmaisu kuvaamaan sukupuolten välisen epätasa-arvon purkamista. Näkemys on minusta hyvin kummallinen.

On vaikea nähdä, miten sana feminismi, jonka kantasana on nainen (lat. femina), voisi kuvata sukupuolten välistä tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta. Onhan siinä mainittu vain yksi sukupuoli! Vai eivätkö maskulismi ja virilismi olisi termeinä ihan yhtä hyviä?

Sanan feminismi nykykäyttöön yleisenä yhdenvertaisuusaatteena ei liene muita perusteita kuin sen käyttöhistoria.

Jos tasa-arvo tai yhdenvertaisuus välttämättä halutaan hävittää vaikeasti käsitettävän eufemismin alle, on myös sukupuolineutraaleja vaihtoehtoja. Ehdotan termiä ekvalismi (engl. equalism), jonka kantasana tarkoittaa tasa-arvoista. Myös egalitarismi (kantasana ransk. égal, suom. tasa-arvoinen) on feminismiä neutraalimpi ilmaisu.

Pelkkä vakiintuneisuus ei voi olla epäkorrektin feminismi-sanan käyttämisen peruste. Feminismi sukupuolittuneena terminä väistyköön yhdenvertaisuuden tieltä.

Jussi Junni
ekvalisti


Kirjoitus on julkaistu Helsingin sanomien mielipidepalstalla 30.9.2014.