Ansioturva on viikonlopun aikana puhututtanut, ja hyvä niin. Sosiaaliturvan oikeudenmukaisuus on olennainen asia, ja järjestelmää tulee alituiseen kehittää. Ajattelin sanoa pari sanaa siltä pohjalta, mitä olen oppinut tehtävässäni Erityiskoulutettujen työttömyyskassa Erkon hallituksen jäsenenä ja sittemmin varapuheenjohtajana.

Nykyisessä järjestelmässä kukaan ei maksa työttömyysturvaansa vain itse, vaan takana on aina kollektiivi. Esimerkiksi ansioturvaa rahoittivat vuonna 2018 valtio (40 %), työnantajat (29 %) ja vain kassoihin kuuluvat palkansaajat (31 %, kun sekä palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu että työttömyyskassan jäsenmaksu huomioidaan) (ks. linkki, s. 15).

Julkisessa keskustelussa (mm. HS 10.7.) toistuu kuitenkin virheellinen käsitys, jonka mukaan palkansaajan työttömyysvakuutusmaksu ”menisi hukkaan” niiden palkansaajien osalta, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan. Tämä ei pidä paikkaansa. Kassoihin kuulumattomien palkansaajien osuudet työttömyysvakuutusmaksuista näet tilitetään Kelalle, jossa niillä rahoitetaan peruspäivärahaa.

Työttömyysturva koostuu työmarkkinatuesta, perusturvasta ja ansioturvasta. Työmarkkinatuen maksavat kunnat ja valtio. Perusturvan rahoittavat valtio ja ne palkansaajat, jotka eivät kuulu työttömyyskassaan. Ansioturvan rahoittavat valtio, työnantajat ja ne palkansaajat, jotka kuuluvat työttömyyskassaan. Tästä on sosiaali- ja terveysministeriön sivulla selkeä infografiikka, jonka olen lainannut tähän:

tyottomyysturva 30_10_FI

Yllä olevan infografiikan luvut ovat toki hieman vanhentuneita. Kelan tilastoista (linkki, s. 15) ilmenee, että vuonna 2018 työttömyyskassaan kuulumattomien maksama työttömyysvakuutusmaksu oli 261 miljoonaa euroa kaikkien palkansaajien maksamasta 756 miljoonasta eurosta eli noin 35 %. Tuo määrä vastaa sitä noin miljoonaa palkansaajaa, jotka eivät kuulu työttömyyskassoihin. Kassojen jäseniä vuonna 2018 oli noin 1,9 miljoonaa. 

Kelalle tilitetyllä 261 miljoonalla rahoitettiin noin 66 000 työttömän työnhakijan saamaa perusturvaa. Vastaavasti työttömyyskassoille tilitetyillä noin 495 miljoonalla eurolla rahoitettiin noin 262 000 työttömän ansioturvaa, joka sisältää perusturvaosuuden. Tästä voidaan helposti todeta, että kassoihin kuulumattomien palkansaajien työttömyysvakuutusmaksulla rahoitetaan perusturvaa n. 3 954 euroa perusturvan saajaa kohden, kun taas  työttömyyskassoihin kuuluvien palkansaajien työttömyysvakuutusmaksuilla rahoitetaan ansioturvaa vain n. 1 889 euroa per ansioturvan saaja. 

On hyvä huomata, että universaali ansioturva edellyttää sitä, että järjestelmään saadaan lisää rahaa. Jos mainitun 66 000 peruspäivärahan saajan tulotaso vastaa keskimäärin sitä tulotasoa, joka ansioturvaa saaneilla on, tarvitaan järjestelmään 235 miljoonaa lisärahoitusta. Se tarkoittaa lisäkuluja sekä valtiolle, työnantajille että palkansaajille.

Kuva: Pexels.